Programma's

Ruimte

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

Beheer openbare ruimte

Begraafplaatsenbeleid
In 2018 zijn de eerste stappen gezet om de exploitatie van de begraafplaatsen te verbeteren door het aanpassen van tarieven en perioden van grafrecht. In mei 2020 is door u het beleidsplan begraafplaatsen vastgesteld. Deze gaat er voor zorgen dat de fysieke kwaliteit van onze begraafplaatsen wordt verbeterd zowel in uitstraling (beplanting, bestrating) als door het herinrichten van bestaande grafvelden. Daarnaast zijn maatregelen genomen om de huidige uitvoeringsproblemen bij de graven voor onbepaalde tijd op te lossen.
Wij hopen dat het eindresultaat zal zijn dat een groter aantal inwoners in de toekomst kiest voor onze begraafplaatsen. De nieuwe beleidslijnen hebben wij verwerkt in de gemeentelijke verordening en uitvoeringsbesluiten.

Beheerplannen
In mei 2020 hebt u diverse beheer- en beleidsplannen openbare ruimte vastgesteld:

  • Beleidsplan openbare verlichting
  • Beleidsplan groen 2020 t/m 2025
  • Een aantal integrale beheerplannen openbare ruimte 2020-2025 (zoals groen, wegen, riolering)

Deze beheerplannen zorgen in de komende vier jaar voor:

  1. een integrale manier van beheren, niet alleen op het gebied van onderhoud maar ook op afstemming van beheer met andere projecten (bijvoorbeeld programma duurzaamheid);
  2. een bijdrage aan het optimaal en efficiënt beheren van de openbare ruimte door inbreng van beheerkennis bij ontwikkeling, inrichting, handhaving en vergunningverlening;
  3. betere communicatie/afstemming met inwoners. Wij zetten communicatie actief in als instrument om (a) duidelijk te maken wat, wanneer en waar we wat gaan doen in de openbare ruimte (b) te vertellen welke rol inwoners zelf hebben bij het in stand houden van de openbare ruimte;
  4. inzicht in het beheersproces en de financiële consequenties.  

Natuur en Landschap
Eind 2019 is de subsidieregeling leefomgeving van provincie Gelderland afgelopen. Met behulp van deze regeling zijn verschillende programma’s uitgevoerd voor het landschap. Diverse onderdelen zijn in 2020 afgerond. Daarnaast is in 2020 deze regeling afgerond en verantwoord.

In het voorjaar 2020 is het uitvoeringsprogramma landschap en biodiversiteit opgesteld. Dit subsidieprogramma van provincie Gelderland vereist een eigen bijdrage vanuit de gemeente, op 3 maart 2020 hebt u deze financiering vastgesteld. Op basis van het opgestelde uitvoeringsprogramma heeft provincie Gelderland de subsidie, in november 2020, ter beschikking gesteld om het programma Landschap en Biodiversiteit tussen 2020-2024 uit te voeren.

In het voorjaar 2020 heeft de HAS in opdracht van onze gemeente, in samenwerking met de gemeenten Neder-Betuwe en Tiel onderzoek gedaan naar de huidige situatie van het ‘bijenlandschap’ in de gemeenten. Deze kennis zetten wij in voor het versterken van de biodiversiteit.

Daarnaast hebben wij activiteiten uitgevoerd op het gebied van advisering over binnenkomende ruimtelijke ontwikkelingen en lopende projecten om te waarborgen dat de landschappelijke waarden worden behouden en versterkt. Er zijn werkzaamheden uitgevoerd voor het in stand houden van de klompenpaden. Er is o.a. onderhoud gepleegd aan de klompenpaden. De paden zijn verbeterd waar nodig, wij hebben ondersteuning gegeven aan vrijwilligers, relaties onderhouden en (openstellings-) contracten verlengd.

Duurzaamheid

Klimaatadaptatie
Een regionale adaptatiestrategie is opgesteld. Gewerkt wordt aan een uitvoeringsagenda. Lokaal is de ruwe stresstest voor wateroverlast uitgevoerd.

Meer informatie over duurzaamheid is te vinden bij de strategische opgave.

Economie
We hebben in 2020 veel individuele ondernemers ondersteund door informatie te geven over gemeentelijke regelingen in verband met corona. Ook hebben we tot op zekere hoogte meegedacht met ondernemers om dingen tijdelijk mogelijk te maken in afwijking van het bestemmingsplan, zoals het tijdelijk uitbreiden van terrassen, het plaatsen van tenten/overkappingen en het mogelijk maken van een camping waar dit normaal gesproken niet is toegestaan.

De Nota Economie zou in 2020 aan u worden voorgelegd. Vanwege o.a. corona en het feit dat er geen bijeenkomsten georganiseerd konden worden is dit uitgesteld. Deze nota wordt u nu het derde kwartaal 2021 aangeboden.

Op Doejenburg II zijn zeven kavels verkocht met een totale oppervlakte van ongeveer 2,3 hectare. Daarnaast lopen er gesprekken voor zestien kavels van in totaal ongeveer 4,6 hectare.

Gebouwenbeheer

Dorpshuis 't Klokhuis
In de vergadering van 23 juni 2020 hebt u besloten om het gehele dorpshuis (opstal en ondergrond) 't Klokhuis aan de Sterappelhof 7 in Maurik in erfpacht uit te geven aan de beheerstichting 't Klokhuis. Met de beheerstichting zijn afspraken gemaakt over het beheer en onderhoud. Ook zijn er afspraken gemaakt over de sloop van de asbesthoudende golfplaten op het dak en de realisatie van een nieuw geïsoleerd dak. De notariële uitgifte in erfpacht volgens de gemeentelijke erfpachtvoorwaarden is eind 2020 geregeld.

Ook zijn wij gestart met de voorbereidingen voor de verhuur van het aangrenzende jeugdhonk. Geïnteresseerden konden zich bij onze gemeente melden. Naar verwachting vindt in 2021 de nieuwe verhuur plaats.

Meerjarenonderhouds plan gemeentelijke vastgoed (MJOP)
In 2020 maakten we het meerjarenonderhouds plan gemeentelijke vastgoed. Volgens de planning stond de behandeling van het MJOP op de raadsagenda van december 2020. Door corona is de behandeling van dit agendapunt doorgeschoven naar de vergadering van januari 2021. Het plan is nu in uitvoering.

Sporthal Lignum in Maurik
In de eerste helft van 2020 hebben wij onderzoek gedaan naar mogelijkheden om een sporthal in Maurik te realiseren binnen het vastgestelde budget. Op 3 november 2020 hebt u ingestemd met de uitwerking van het plan voor realisatie en exploitatie van een sporthal op het sportpark in Maurik. Ook hebt u het benodigde krediet beschikbaar gesteld.

Recreatie en Toerisme
Vanuit regio Rivierenland wordt het Regionaal Economisch Ambitiedocument opgesteld. Het opstellen van dit document is opgedeeld in vier fasen. Door corona (organiseren van bijeenkomsten/afstemming met raden in regio) is fase 2 uitgesteld en is fase 3 pas in september begonnen. Hierdoor is fase 4, vaststelling door de raden, doorgeschoven naar voorjaar 2021.

Ruimtelijke ontwikkeling en volkshuisvesting

Woningbouw
In april 2020 deden we een uitvraag aan drie bureaus om een 'spiegelnotitie' en een gemeentelijk woningprogramma op te stellen. In de 'spiegelnotitie' beschreven we de mogelijke gemeentelijke woningbouwnotities op hoofdlijnen. Dat was nodig om die ambities af te kunnen zetten tegen de uitkomsten van het regionale woningmarktonderzoek. In de Regionale Woonagenda maakten we met de regio en provincie de afspraak dat we 1.400 woningen bouwen in de periode 2020 tot 2030.  
We startten met het opstellen van het woningprogramma waarin we aangeven welke woningen we moeten bouwen om te voorzien in de vraag naar woningen in onze gemeente. Het woningprogramma is eind 2020 aan u aangeboden. Het programma maakten we op basis van onderzoek (cijfers) en ambitie (kwaliteit). We voerden een woningmarktonderzoek uit waar we vanuit onze inwoners veel reacties kregen. In digitale sessies bespraken we de uitkomsten van het woningmarktonderzoek met de inwoners van de verschillende kernen. Het woningprogramma werd in januari 2021 door de raad vastgesteld.

In 2020 werden 99 woningen opgeleverd (er zijn er 3 gesloopt). Hiervan waren negen woningen particuliere woningen. In vier nieuwbouwprojecten werden 87 woningen opgeleverd. De oplevering en bewoning staat los van de afronding van een nieuwbouwproject tussen initiatiefnemer en gemeente.

Het totaal aantal opgeleverde woningen in de projecten in 2020 per project:

  • Maurik, Kersentuin: 25 woningen;
  • Maurik, Oosterweyden: 31 woningen;
  • Zoelen, Scharenburg 3e fase: 10 woningen;
  • Ravenswaaij, Zandekkers: 21 woningen.

Van de opgeleverde woningen waren er 25 sociale huurwoningen.

Regiekamer/projectregisseur
In 2020 hebben wij een start gemaakt met het handboek regiekamer om te werken aan een uniforme procedure bij nieuwe ruimtelijke initiatieven. De hoofddoelen hierbij zijn: een helder proces van vraag naar antwoord voor de klant en de gemeente, het vergroten van de voorspelbaarheid van de werkzaamheden, het vergroten van de beheersbaarheid van de werkzaamheden en meer efficiëntie in de aanpak van de werkzaamheden.

 In september 2020 hebben wij deze werkwijze ingevoerd als pilot. De leermomenten en aanpassingen in de periode (september 2020 - maart 2021) verwerken wij in het definitieve handboek Regiekamer (voorloper op de omgevingstafel).

Nota Kostenverhaal 2020
Wij zijn als gemeente wettelijk verplicht onze kosten te verhalen. Kostenverhaal betekent dat de wij de kosten, die wij maken om ontwikkelingen van woningbouw, bedrijvigheid, kantoren, winkel-, sport- en schoolvoorzieningen, natuur- en recreatieve voorzieningen te realiseren, 'in rekening brengen' bij degene die profijt heeft van deze kosten. De nota en de bedragen in deze nota zijn geactualiseerd en door u in december 2020 vastgesteld.

Welstandsnota/Erfgoedverordening
In december 2020 stonden beide nota's op raadsagenda. Door corona zijn deze doorgeschoven naar de vergadering van januari 2021. Beide nota's zijn geactualiseerd en aangepast aan de nu geldende wetten (zoals de Erfgoedwet) en door u in januari 2021 vastgesteld. De nota Archeologie is in 2020 grotendeels voorbereid, een aantal onderzoeken loopt door in 2021. De besluitvorming door uw raad volgt in 2021.

Verplichte BBV-indicatoren

Naam indicator

Streef

Jaar

Realisatie

Begroting

waarde

realisatie

2012

2016

2019

2020

2020

Demografische druk

66,90

70,90

73

73,70

Toelichting indicator

De som van het aantal personen van 0 tot 20 jaar en 65 jaar of ouder in verhouding tot de personen van 20 tot 65 jaar. Dit percentage geeft inzicht in de verhouding van het niet-werkende deel van de bevolking tot het werkende deel van de bevolking.

Toelichting ontwikkeling

Gegevens op basis van waarstaatjegemeente.nl.

Informatie Waarstaatjegemeente.nl

Demografische druk

tableCell17

tableCell5

tableCell7

tableCell18

tableCell27

tableCell19

tableCell28

tableCell29

Naam indicator

Streef

Jaar

Realisatie

Begroting

waarde

realisatie

2012

2016

2019

2020

2020

Diefstallen uit woningen

1,50

2024

4,40

2,50

1,90

Toelichting indicator

Het aantal diefstallen uit woningen per 1.000 inwoners.

Toelichting ontwikkeling

De cijfers over 2020 zijn bij het opstellen van de jaarstukken nog niet beschikbaar op waarstaatjegemeente.nl.

Informatie Waarstaatjegemeente.nl

Diefstallen uit woningen

tableCell17

tableCell5

tableCell7

tableCell18

tableCell27

tableCell19

tableCell28

tableCell29

Naam indicator

Streef

Jaar

Realisatie

Begroting

waarde

realisatie

2012

2016

2019

2020

2020

Functiemenging

46,10

44

45,40

Toelichting indicator

Functiemenging weerspiegelt de verhouding tussen banen en woningen en varieert tussen 0 (alleen wonen) en 100 (alleen werken). Bij een waarde van 50 zijn er evenveel woningen als banen. De indicator wordt uitgedrukt in een percentage.

Toelichting ontwikkeling

De cijfers over 2020 zijn nog niet bekend.

Informatie Waarstaatjegemeente.nl

Functiemenging

tableCell17

tableCell5

tableCell7

tableCell18

tableCell27

tableCell19

tableCell28

tableCell29

Naam indicator

Streef

Jaar

Realisatie

Begroting

waarde

realisatie

2012

2016

2019

2020

2020

Geweldsmisdrijven

2,50

28,10

34,70

31,20

Toelichting indicator

Het aantal geweldsmisdrijven per 1.000 inwoners. Voorbeelden van geweldsmisdrijven zijn seksuele misdrijven, levensdelicten, zoals moord en doodslag en dood en lichamelijk letsel door schuld (bedreiging, mishandeling, etc.).

Toelichting ontwikkeling

De cijfers over 2020 zijn bij het opstellen van de jaarstukken nog niet beschikbaar op waarstaatjegemeente.nl.

Informatie Waarstaatjegemeente.nl

Geweldsmisdrijven

tableCell17

tableCell5

tableCell7

tableCell18

tableCell27

tableCell19

tableCell28

tableCell29

Naam indicator

Streef

Jaar

Realisatie

Begroting

waarde

realisatie

2012

2016

2019

2020

2020

Hernieuwbare elektriciteit

80

55,50

46,90

Toelichting indicator

Hernieuwbare elektriciteit is elektriciteit die is opgewekt uit wind, waterkracht, zon of biomassa. De hernieuwbare elektriciteit wordt uitgedrukt in een percentage van de totale elektriciteit.

Toelichting ontwikkeling

De cijfers over 2019 en 2020 zijn nog niet beschikbaar op waarstaatjegemeente.nl.

Informatie Waarstaatjegemeente.nl

Hernieuwbare elektriciteit

tableCell17

tableCell5

tableCell7

tableCell18

tableCell27

tableCell19

tableCell28

tableCell29

Naam indicator

Streef

Jaar

Realisatie

Begroting

waarde

realisatie

2012

2016

2019

2020

2020

Nieuw gebouwde woningen

4

8,80

21,60

9,30

Toelichting indicator

Het aantal nieuwbouwwoningen per 1.000 woningen.

Toelichting ontwikkeling

Het aantal woningen in onze gemeente bedraagt, op basis van waarstaatjegemeente.nl, in 2020 10.829. Het aantal nieuwbouwwoningen in 2020, volgens de BAG, bedraagt 98

Informatie Waarstaatjegemeente.nl

Nieuw gebouwde woningen

tableCell17

tableCell5

tableCell7

tableCell18

tableCell27

tableCell19

tableCell28

tableCell29

Naam indicator

Streef

Jaar

Realisatie

Begroting

waarde

realisatie

2012

2016

2019

2020

2020

Omvang huishoudelijk restafval

14

0

228

118

91

72

0

Toelichting indicator

Het aantal kilogram huishoudelijk afval per inwoner.

Toelichting ontwikkeling

Huishoudelijk restafval stijgt met 1 kg in 2020.

Informatie Waarstaatjegemeente.nl

Omvang huishoudelijk restafval

tableCell17

tableCell5

tableCell7

tableCell18

tableCell27

tableCell19

tableCell28

tableCell29

Naam indicator

Streef

Jaar

Realisatie

Begroting

waarde

realisatie

2012

2016

2019

2020

2020

Vernielingen en beschadigingen

1,50

58,20

43,10

35,40

Toelichting indicator

Het aantal vernielingen en beschadigingen in de openbare ruimte per 1.000 inwoners. Hieronder vallen brandstichting, alle vormen van vernieling en misdrijven tegen de openbare orde en het openbaar gezag. Voorbeelden van misdrijven tegen de openbare orde en tegen het openbaar gezag zijn opruiing, huis-, computer- en lokaalvredebreuk, deelneming aan een criminele of terroristische organisatie, openlijke geweldpleging, godslastering, discriminatie en het doen van een valse aangifte. Omdat het delict mensenhandel vaak onder dezelfde feitcode geregistreerd wordt als het delict mensensmokkel worden deze twee delicten samengeteld en weergegeven bij de gewelds- en seksuele misdrijven.

Toelichting ontwikkeling

De cijfers over 2020 zijn bij het opstellen van de jaarstukken nog niet beschikbaar op waarstaatjegemeente.nl.

Informatie Waarstaatjegemeente.nl

Vernielingen en beschadigingen

tableCell17

tableCell5

tableCell7

tableCell18

tableCell27

tableCell19

tableCell28

tableCell29

Naam indicator

Streef

Jaar

Realisatie

Begroting

waarde

realisatie

2012

2016

2019

2020

2020

Verwijzingen Halt

64

136

64

Toelichting indicator

Het aantal verwijzingen naar Halt per 10.000 inwoners van 12 tot 18 jaar. Jongeren van 12 tot 18 jaar die een licht strafbaar vergrijp plegen, worden door de politie of leerplichtambtenaren naar Bureau Halt verwezen voor een passende straf. Zij krijgen leeropdrachten en er volgen gesprekken met de jongere en de ouders. Op deze manier kunnen jongeren rechtzetten wat zij fout hebben gedaan, zonder dat zij in aanraking komen met het Openbaar Ministerie.

Toelichting ontwikkeling

De cijfers over 2020 zijn bij het opstellen van de jaarstukken nog niet beschikbaar op waarstaatjegemeente.nl.

Informatie Waarstaatjegemeente.nl

Verwijzingen Halt

tableCell17

tableCell5

tableCell7

tableCell18

tableCell27

tableCell19

tableCell28

tableCell29

Naam indicator

Streef

Jaar

Realisatie

Begroting

waarde

realisatie

2012

2016

2019

2020

2020

Vestigingen

159

153,70

166,90

178,40

Toelichting indicator

Het aantal vestigingen van bedrijven per 1.000 inwoners in de leeftijd van 15 tot en met 64 jaar.

Toelichting ontwikkeling

Waarde 2020 is nog niet bekend.

Informatie Waarstaatjegemeente.nl

Vestigingen

tableCell17

tableCell5

tableCell7

tableCell18

tableCell27

tableCell19

tableCell28

tableCell29

Naam indicator

Streef

Jaar

Realisatie

Begroting

waarde

realisatie

2012

2016

2019

2020

2020

Winkeldiefstallen

0,40

0,20

0,20

0,80

Toelichting indicator

Diefstal van voor verkoop bestemde goederen uit een winkel tijdens de openingstijden. De indicator wordt uitgedrukt in een aantal per 1.000 inwoners.

Toelichting ontwikkeling

De cijfers over 2020 zijn bij het opstellen van de jaarstukken nog niet beschikbaar op waarstaatjegemeente.nl.

Informatie Waarstaatjegemeente.nl

Winkeldiefstallen

tableCell17

tableCell5

tableCell7

tableCell18

tableCell27

tableCell19

tableCell28

tableCell29

Indicatoren

Naam indicator

Streef

Jaar

Realisatie

Begroting

waarde

realisatie

2012

2016

2019

2020

2020

MKB vriendelijkste Gelderse gemeente - plaats ranglijst

20

2024

22

20

Toelichting indicator

Elke twee jaar voeren Lexnova en MKB-Nederland het onderzoek naar de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland uit. Door een kwantitatief onderzoek onder ondernemers worden per gemeente de scores op vier pijlers bepaald. Eén van de pijlers is de tevredenheid van ondernemers. Aan alle ondernemers wordt gevraagd een rapportcijfer (tussen 1 en 10) te geven aan het ondernemersklimaat van de eigen gemeente. Dat klimaat bestaat uit begrip voor ondernemers, bereikbaarheid, omgaan met regelgeving, lokale belastingen, openbare voorzieningen, veiligheid en klantvriendelijkheid. Dit zijn door de gemeente beïnvloedbare factoren. Gemeenten worden gerangschikt op basis van het gemiddelde cijfer van de ondervraagde ondernemers.

Toelichting ontwikkeling

In 2018 scoorden wij met plaats 20 binnen onze doelstellingen. De resultaten over 2020 zijn nog niet bekend.

ENDPMEND

tableCell7

tableCell17

tableCell18

tableCell28

tableCell19

tableCell27

tableCell29

Naam indicator

Streef

Jaar

Realisatie

Begroting

waarde

realisatie

2012

2016

2019

2020

2020

MKB vriendelijkste gemeente - pijler tevredenheid

6,10

6,10

Toelichting indicator

Elke twee jaar voeren Lexnova en MKB-Nederland het onderzoek naar de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland uit. Door kwantitatief onderzoek onder ondernemers worden per gemeente de scores op vier pijlers bepaald. Eén van de pijlers is de tevredenheid van ondernemers. Aan alle ondernemers wordt gevraagd een rapportcijfer (tussen 1 en 10) te geven aan het ondernemersklimaat van de eigen gemeente. Dat klimaat bestaat uit begrip voor ondernemers, bereikbaarheid, omgaan met regelgeving, lokale belastingen, openbare voorzieningen, veiligheid en klantvriendelijkheid. Dit zijn door de gemeente beïnvloedbare factoren. Gemeenten worden gerangschikt op basis van het gemiddelde cijfer van de ondervraagde ondernemers.

Toelichting ontwikkeling

Uit de resultaten blijkt dat gemeente Buren het best scoort op digitale bereikbaarheid. De gemeente scoort het minst goed op de vergunningverlening. In 2018 scoorden we een gemiddelde van 6,9. De score over 2020 is pas bij het opstellen van deze jaarstukken bekend geworden en gaan we nog analyseren.

ENDPMEND

tableCell7

tableCell17

tableCell18

tableCell28

tableCell19

tableCell27

tableCell29

Naam indicator

Streef

Jaar

Realisatie

Begroting

waarde

realisatie

2012

2016

2019

2020

2020

Verkeersonveilige situaties

40

56

Toelichting indicator

Als onderdeel van de Burgerpeiling vragen wij inwoners hoe vaak zij in verkeersonveilige situaties verkeren. Het percentage in deze indicator geeft aan welk deel van de respondenten bij deze vraag soms of vaak antwoordden.

Toelichting ontwikkeling

In 2020 was er geen burgerpeiling. Resultaat van 2019 kan dus niet vergeleken worden met 2020.

ENDPMEND

tableCell7

tableCell17

tableCell18

tableCell28

tableCell19

tableCell27

tableCell29

Kengetallen

Naam kengetal

Streef

Jaar

Realisatie

Begroting

waarde

realisatie

2017

2018

2019

2020

2020

Doden na verkeersongeval

0

3

3

0

4

Toelichting kengetal

Het aantal doden na verkeersongevallen in onze gemeente.

Toelichting ontwikkeling

Het aantal doden in 2020 ligt boven het gemiddelde van 2,2 doden over 5 jaar.

Gewonden na verkeersongeval

12

8

15

8

Toelichting kengetal

Het aantal gewonden na verkeersongevallen in onze gemeente.

Toelichting ontwikkeling

Het aantal gewonden in 2020 ligt onder het 5-jaarlijks gemiddelde van 13 (65:5).

Verkeersongevallen

148

127

113

111

Toelichting kengetal

Het aantal verkeersongevallen in onze gemeente

Toelichting ontwikkeling

Het aantal verkeersongevallen en gewonden laat een dalende tendens zien. Terwijl het aantal doden van 0 naar 4 is toegenomen. Er zijn geen black spots. De meeste verkeersongevallen vinden plaats in het buitengebied (ca. 70% tot 75%).

Deze kengetallen waren niet in de begroting 2020 opgenomen.

Verbonden partijen

Avri

Bijdrage
x € 1.000

Bestuurlijk belang en doel

Afval
Avri is verantwoordelijk voor de afvalinzameling in onze gemeente. In 2019 is het omgekeerd inzamelen van grondstoffen in de regio ingevoerd. Dit heeft een positief effect gehad op de hoeveelheid ingezamelde restafval.
In 2020 heeft Avri het beleid verder vorm gegeven met als doel een verdere reductie van restafval en inzameling van zo schoon mogelijke grondstoffen.

IBOR
Avri verricht voor onze gemeente het beheer van en onderhoud aan de openbare ruimte. Ook de samenhangende klachten en meldingen vallen onder deze werkzaamheden.

133

Activiteiten

  • In het streven naar prijsstabiliteit en kostenbeheersing introduceerde Avri in 2020 het programma Grip. Hiermee onderneemt Avri actie op drie fronten: organisatie, markt en inwoners.
  • In 2020 gaf het algemeen bestuur van Avri aan dat veel aandacht nodig is voor gedragsverandering van inwoners als het gaat om afval scheiden. Het niet juist aanbieden van afval zorgt voor afgekeurde ladingen grondstoffen, waardoor veel extra kosten ontstaan die met meer voorlichting voorkomen kunnen worden. Zowel Avri als inwoners zijn gebaat bij (het verschaffen van) meer duidelijkheid over wat optimaal scheidingsgedrag is en hoe we dit samen kunnen bereiken. Hier is in 2020 een begin mee gemaakt. In de begroting 2021 is hier prioriteit aan gegeven zodat er middelen zijn om hier op in te zetten.
  • Avri gaat samen met gemeenten kijken hoe we in de toekomst om zullen gaan met de opbrengsten van oud -papier voor verenigingen. Alternatieven worden in de vorm van pilots onderzocht.
  • In 2020 zijn voorbereidende studies gedaan over het inzamelen en hergebruiken van incontinentiemateriaal en babyluiers. Avri zal dit in opdracht van de gemeenten uitvoeren waarbij elke gemeente zelf bepaalt hoe ze dit beleid willen vormgeven. Dit leidt in de eerste helft van 2021 tot besluiten bij Avri gemeenten met het streven om dit in te voeren in 2022.

BV Logistics Valley Rivierenland

Bijdrage
x € 1.000

Bestuurlijk belang en doel

We willen onze positie in de top 5 van logistieke hotspots in Nederland behouden.

Logistics Valley verbindt ondernemers, overheid en kenniscentra voor een krachtig, duurzaam en innovatief logistiek Gelderland.

Activiteiten

BV Recreatiemaatschappij Uit®waarde

Bijdrage
x € 1.000

Bestuurlijk belang en doel

BV Recreatiemaatschappij Uit®waarde is een onderneming, die is gericht op het behartigen van maatschappelijke taken, zoals omschreven in de kernactiviteit.

Activiteiten

Omgevingsdienst Rivierenland

Bijdrage
x € 1.000

Bestuurlijk belang en doel

  • De gemeente heeft de ODR opdracht gegeven de Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) uit te voeren voor de gemeente Buren.
  • Samen met de mede-opdrachtgevers speelt de ODR in op wijzigingen in wet- en regelgeving, bijvoorbeeld de omgevingswet of de wet kwaliteitsborging bouw.

2.630

Activiteiten

  • Per 1 januari 2021 start de ODR met een nieuwe VTH-applicatie;
  • Voor inwoners en bedrijven is niet alleen de inhoudelijke kwaliteit van ODR producten van belang, maar ook de klantgerichtheid. Hier is blijvende aandacht voor nodig. Het project Verbeteren klantgerichtheid is in 2020 afgerond en heeft concrete verbeteringen opgeleverd.
Deze pagina is gebouwd op 06/16/2021 11:56:38 met de export van 06/16/2021 09:41:36