Paragraaf Grondbeleid
Inleiding |
---|
Grondbeleid is een middel om ruimtelijke doelstellingen op het gebied van woningbouw, lokale economie, natuur en groen, infrastructuur en maatschappelijke voorzieningen te verwezenlijken. Het ruimtelijk beleid is vastgelegd in de structuurvisie, beleidsnota’s en bestemmingsplannen. In deze paragraaf gaan we in op de lopende bouwgrondexploitaties, de realisatie hiervan, de prognose van de te verwachten resultaten, bijbehorende reserves en voorzieningen en de stand van zaken rondom vennootschapsbelasting. |
Beleid(skaders) |
Het grondbeleid is vastgelegd in de Nota grondbeleid. U stelde de nota in januari 2017 vast. In 2020 is een nieuwe nota vastgesteld voor 2021. In de huidige nota staan de kaders waarbinnen wij het grondbeleid uitvoeren. Wij kopen slechts in uitzonderingsgevallen zelf grond aan om plannen te kunnen realiseren. Facilitair grondbeleid heeft de voorkeur. Indien initiatieven van derden passen binnen het beleid, verlenen wij medewerking hieraan. De structuurvisie en het bestemmingsplan zijn instrumenten waarin voorwaarden zijn opgenomen. Wij spelen hierin een faciliterende rol en wij sluiten een anterieure overeenkomst met de ontwikkelaar waarin onder andere het kostenverhaal is geregeld. In de structuurvisie staat een uitvoeringsprogramma voor ruimtelijke ontwikkelingen. Wij vragen initiatiefnemers een bijdrage om deze ontwikkelingen uit te kunnen voeren. Zijn wij grondeigenaar? Dan betalen wij de gemaakte kosten uit de grondopbrengst. Het grondprijsbeleid werkten wij uit in een grondprijzenbrief. U ontvangt de grondprijzenbrief ter kennisname. De uitgifte van grond gaat via:
Nota grondbeleid 2017 - 2020 Als we kosten moeten verhalen, doen we dat op basis van anterieure overeenkomsten. Dit is het zogenaamde private spoor van de Wro (Wet Ruimtelijke Ordening) Volgens de gedachte achter de Wro zet de gemeente Buren in eerste instantie in op een samenwerkingsovereenkomst of grondexploitatieovereenkomst met de initiatiefnemer van een ontwikkellocatie. Grondverwerving Tussentijdse winstneming In 2020 zijn er geen projecten die aan de voorwaarden voor tussentijdse winstneming voldoen. Beleidskaders:
|
Externe ontwikkelingen |
Een combinatie van ontwikkelaars diende bij de gemeente plannen in om 55 woningen in Teisterbant te bouwen. De gesprekken hierover zijn in een vergevorderd stadium. De woningen sluiten aan bij de woonvisie en de notitie bouwen voor behoefte. Naast de woningbouw in Teisterbant is woningbouw mogelijk over de periode 2020 tot en met 2024, in de deelgebieden:
De woningen worden door particuliere initiatieven gerealiseerd. |
Risico's |
Wij hebben twee actieve grondexploitaties:
Het bedrijventerrein Doejenburg II wordt naar verwachting met een verlies afgesloten. Teisterbant kan mogelijk budgettair neutraal worden gerealiseerd. Voor het verlies van Doejenburg is bij de jaarstukken 2020 een voorziening gevormd. De bestaande voorziening voor Teisterbant wordt vooralsnog in stand gehouden omdat de risico's nog niet volledig in beeld zijn.
|
Conclusie |
De projecten binnen de grondexploitatie worden nadrukkelijk gevolgd en passen binnen de financiele kaders. |