Paragrafen

Paragraaf Weerstandsvermogen en risicobeheersing

Weerstandsvermogen

De definitie van weerstandsvermogen is: Het vermogen van de gemeente Buren om ook in ongunstige tijden de incidentele financiële risico’s op te kunnen vangen om zo haar taken ongewijzigd te kunnen voortzetten.

Onder een risico verstaan we het gevaar voor financiële schade of verlies als gevolg van interne en/of externe omstandigheden. Het risico heeft dan betrekking op het samenvallen van die bepaalde omstandigheden (de kans) en de negatieve gevolgen (de schade).

Schematisch ziet dit er als volgt uit:

Algemeen
Het weerstandsvermogen van de gemeente geeft een indicatie van de mate waarin de gemeente in staat is om financiële tegenvallers op te vangen zonder dat de continuïteit in gevaar komt. Het weerstandsvermogen geeft inzicht in de mogelijkheid voor de gemeente om substantiële tegenvallers op te vangen zonder dat het bestaande beleid daarvoor hoeft te worden aangepast. De omvang van het weerstandsvermogen geeft de robuustheid van de financiële positie van de gemeente aan.

Het in stand houden van voldoende weerstandsvermogen is van belang om de continuïteit van de organisatie bij de uitvoering van het vastgestelde beleid te waarborgen. Het kan en mag niet zo zijn dat, wanneer er sprake is van tegenvallers, de normale bedrijfsvoering en de uitvoering van het vastgestelde beleid dusdanig onder druk komen te staan, dat van een normale c.q. gewenste uitvoering geen sprake meer kan zijn. Bekend mag zijn dat het ontwikkelen en uitvoeren van beleid niet mogelijk is zonder risico’s aan te gaan. In de dagelijkse bedrijfsvoering liggen per definitie risico’s besloten. Van belang is om bewust en gecalculeerd om te gaan met risico’s en planmatig maatregelen te treffen om deze risico’s zoveel mogelijk weg te nemen of te verminderen.

Inventarisatie beschikbare weerstandscapaciteit
De weerstandscapaciteit bestaat uit de middelen en mogelijkheden waarover de gemeente beschikt om de niet begrote kosten te dekken. De weerstandscapaciteit is onder te verdelen in:

  • incidentele weerstandscapaciteit (eigen vermogen);
  • structurele weerstandscapaciteit (belastingcapaciteit, begrotingsruimte en kostenreductie).

In deze paragraaf beperken we ons primair tot de incidentele weerstandscapaciteit.

Nr

Naam

Saldo 1-1-2020

Saldo 31-12-2020

1

Vrije algemene reserve

1.881

1.956

2

Weerstandsvermogen (geblokkeerd)

2.719

2.660

3

Stille reserves

p.m.

p.m

Totale incidentele weerstandscapaciteit

4.600

4.616

Ter toelichting:

Algemene vrije reserve
In de gemeente Buren is een algemene vrije reserve beschikbaar voor de reguliere bedrijfsvoering. Dit houdt concreet in dat de omvang van deze reserve in zijn geheel vrij beschikbaar is voor het opvangen van onverwachte risico`s zonder dat dit van invloed is op de lopende exploitatie.

Weerstandsvermogen
Een gedeelte van de algemene vrije reserve is in het verleden apart gezet om aan te geven welk deel van de algemene reserve overeenkomt met het bedrag van de jaarlijkse risico inventarisatie, oftewel de benodigd weerstandscapaciteit.

Bestemmingsreserves
Dit zijn reserves met een bestedingsfunctie, waarbij middelen zijn weggezet voor toekomstige uitgaven of investeringen. De raad kan besluiten reserve(s) bestedingsvrij te maken en toe te voegen aan de algemene reserve. Gelet op het voorbestemde karakter van deze reserves is hier gekozen om deze niet mee te nemen met de berekening van de beschikbare weerstandscapaciteit.

Stille reserves
De waarde van de bezittingen is opgenomen op de balans. Indien de werkelijke waarde van een object hoger is dan de boekwaarde, dan is sprake van een stille reserve. Een stille reserve kan worden aangewend als weerstandscapaciteit. Pas bij een daadwerkelijke verkoop van een object blijkt welke overwaarde wordt gerealiseerd ten opzichte van de boekwaarde. Daarom worden de stille reserves als p.m. post meegenomen bij de berekening.

Deze pagina is gebouwd op 06/16/2021 11:56:38 met de export van 06/16/2021 09:41:36